Maharishi Mahesh Yogi

és a Transzcendentális Meditáció
Maharishi Guru Dev mellett

Az 1950-es évek végétől, egyetlen ember munkájának eredményeképpen, a meditáció természetének általános megértése átalakult. Az alábbi sorok egy rövid leírást adnak Maharishi Mahesh Yogiról, a Transzcendentális Meditáció Program alapítójáról, akit a tudat és meditáció területén sokak a világ legnevesebb szakértőjének tartanak.

Maharishi Észak-Indiában, az Allahabad Egyetemen tanult természettudományokat, amikor találkozott mesterével, egy nagy bölccsel, akit India ősi védikus tradíciójának legnagyobb élő megtestesüléseként tartottak számon. Őt hívták Guru Dev-nek, Bhagaván Szvámi Brahmánanda Szaraszvatinak. Miután Maharishi befejezte tanulmányait az egyetemen, Guru Dev mellé ment tanulni és szolgálni. 12 évnyi szolgálat után visszavonult Uttar Kashiban, a Himalája lábainál, ahol a következő 2 évet csendes elvonulásban töltötte.

Maharishi üzenete a világnak

Maharishi Mahesh Yogi az 1960-as években1955-ben, elvonult életéből indíttatást érzett, hogy India legdélibb csücskéig elutazzon. Évekkel később ezt így írta le:

"A Himalájából érkezve volt egy gondolatom - nagyon eleven volt az elmémben - hogy nem szükséges az emberiség számára, hogy szenvedjen. India ősi iratai telis-tele vannak csodálatos kinyilatkoztatásokkal. Az Upanisádok azt mondják: "Ebből a tiszta boldogságból (Ánanda) született minden, minden ebben zajlik és minden a Tiszta Boldogság felé tart." De hol van ennek a realitása az emberek mindennapi életében? "

A dél-Indiaiak számára ennek az üzenete az volt, hogy az élet tiszta boldogság, az élet célja a boldogság kiterjedése, és hogy minden emberi lény erőfeszítés nélkül ki tudja bontakoztatni a saját végtelen potenciálját. Hogy elérjük ezeket a lehetőségeket, szükség van a meditációra és így 1955-ben, Maharishi Mahesh Yogi elkezdte tanítani a Transzcendentális Meditáció egyszerű, természetes technikáját Indiaszerte.

Erőfeszítésmentes meditáció

Maharishi Mahesh Yogi virággalA meditációról szóló tanításai a feje tetejére állították az akkori értelmezéseket. Régóta elfogadott hit és félreértelmezés volt, hogy hatékonyan meditálni nehéz, sok erőfeszítést igényel és évek gyakorlása szükséges bármilyen eredmény eléréséhez. Ennek eredményeképpen azt hitték, hogy a meditáció előnyei csak szerzeteseknek vagy remetéknek elérhetők. A meditáció ezen félreértése aláásta hatékonyságát és eltávolította a gyakorlatias élettől.

Ezzel ellentétben Maharishi meditációja erőfeszítés nélküli volt. Maharishi helyreállította "az erőfeszítésnélküli transzcendálás" ősi művészetét, mely tudás már régóta elveszett még az eredetének helyén, Indiában is, és visszaállította a technika eredeti hatékonyságát. Maharishicélja az volt, hogy elhozza ezt az erőfeszítés nélküli meditációt minden ember számára a világon.

A tanárok oktatását és a technika tanítását egy 7 lépéses tanfolyamba rendszerezte annak érdekében, hogy az útmutatások ismételhető, pozitív hatásokat eredményezzenek a világ minden táján..

Világméretű oktatási programok

Maharishi Mahesh Yogi és egy békés világ1957-ben Maharishi azzal indította a mozgalmát, hogy a Transzcendentális Meditációval megvilágosodást fog hozni a világnak. A következő évtizedekben, Maharishi többször körbejárta a világot Transzcendentális Meditációt és annak haladó technikáit tanítva minden kontinensen.

Nem telt el pár év, és Maharishi egy ön-fenntartó, non-profit, oktatási szervezetet hozott létre a technika oktatására és megfelelően képzett tanárok képzésére. A 1950-es évek csendes indulásától kezdve világszerte ma már több mint 1000 TM központ jött létre, és összesen 6 millió ember sajátította el a Transzcendentális Meditációt. Több mint 20.000 Transzcendentális Meditáció tanár nyert képesítést. Ma a Transzcendentális Meditáció a legszéleskörűbben gyakorolt, és talán a legalaposabban kutatott önfejlesztési technika a világon.